وقتی همکاری ایدههایمان را میدزدد چطور رفتار کنیم؟
محل کار محل رقابت است. البته خیلی ها از این تعبیر برای مطرح کردن خود سوء استفاده می کنند. زیرآبزدن، گزارش دروغین و دزدیدن ایده همکاران از جمله این سوء استفاده هاست و محیط کار را متشنج می کند. نحوه برخورد با چنین مشکلاتی مهم است. بدیهی است که ساده ترین راه برای برخورد با همکاری که ایده شما را به نام خود زده عصبانی شدن و رسواکردنش در جمع است، اما این قطعا اشتباه است. این کار نه تنها تصویر شما را در محیط کار خراب می کند، بلکه به طرف مقابل فرصتی برای توضیح نمی دهد. در زیر، ما راه حل هایی را برای مقابله با تعاونی که ایده شما را دزدیده است، بررسی خواهیم کرد.
۱. عصبانیت خود را مهار کنید
اولین واکنش شما به یک ایده دزدیده شده احتمالاً عصبانیت است. باید بدانید عصبانی شدن حق شماست اما باید راهی برای کنترل آن پیدا کنید. قبل از انجام کاری سعی کنید به احساساتی که در آن لحظه دارید فکر کنید و آنها را بپذیرید. حداقل 1 روز به خود فرصت دهید تا خشمتان فروکش کند و بهتر فکر کنید. هرگز هنگام عصبانیت عمل نکنید.
۲. به دلیل کار او فکر کنید
شاید عجیب باشد اما در چنین شرایطی بهتر است به دلسوزی روی آورید! سعی کنید به این فکر کنید که چه چیزی باعث شده همکارتان دست به چنین کاری بزند. شاید او در آستانه اخراج بود و به این ایده نیاز داشت یا شاید والدینش از کودکی او را با دروغ همراهی می کردند. با پرسیدن این سوالات در نهایت به این نتیجه می رسید که مردم کارهایی انجام میدهند که ما دلیل آنها را نمیدانیم یا نمیفهمیم و در این حالت فقط باید به فکر کارهای خودمان باشیم.
۳. شرایط را بسنجید و بهترین راهحل را بیابید
درباره دلسوزی حرف زدیم، اما این دلیل نمیشود که مشکل را نادیده بگیریم و کاری انجام ندهیم. برعکس، شما باید با توجه به شرایط محیط کاری خود بهترین راه حل را انتخاب کنید. قبل از اقدام، شرایط را بسنجید و چند سوال از خود بپرسید. آیا بهتر است مشکل را به رئیس خود گزارش دهید؟ اگر مشکل را مستقیماً با همکار خود در میان بگذارید، چه واکنشی خواهید دید؟ برای پاسخ به این سوالات، شرایط کاری و موقعیت خود را در محل کار فراموش نکنید. در نهایت، می توانید برای انتخاب بهترین راه حل با همکاری صمیمی که کاملاً به او اعتماد دارید، مشورت کنید. ما برخی از راه حل های رایج را در زیر فهرست کرده ایم.
۱. با همکارتان روبهرو شوید
هرگز چنین سوالی را در جمع مطرح نکنید، بلکه همکار خود را به گوشه ای بکشید و خصوصی با او صحبت کنید. در نهایت ممکن است متوجه شوید که اشتباه کرده اید و همکارتان قصد سرقت ایده شما را نداشته یا ایده مشابهی در ذهن داشته است. سعی کنید به جای تهمتزدن، سوال بپرسید. به عنوان مثال، بگویید: “وقتی در جلسه درباره پروژه صحبت می کردید، متوجه شدم که نگفتید “ما”، شما گفتید “من”. چرا این حرف رو زدی؟”
۲. دنبال انتقام نباشید
اگر کار اشتباه همکارتان را بهقصد تلافی تکرار کنید، مطمئن باشید نتیجه خوبی نمیگیرید. پس از رویارویی با همکارتان و گوشزدکردن کاری که با شما کرده است، کنار بکشید و سعی کنید فکر این ماجرا را از سرتان بیرون کنید. اگر همکار خاطی عذرخواهی کرد، معذرتخواهی او را بپذیرید و مسئله را تمامشده بپندارید، اما اگر اشتباهش را نپذیرفت، دوباره راهی پیدا کنید تا به او اخطار بدهید و به کار اشتباهش آگاهش کنید.
۳. به مسئول مربوطه گزارش بدهید
این باید آخرین راه حل شما باشد. اگر هیچ یک از راهحلها جواب نداد و همکارتان به اصرار بر انجام کار اشتباه ادامه داد، میتوانید حادثه را به رئیس یا مسئول مربوطه گزارش دهید و بگویید که صاحب ایده هستید و مدارکی ارائه دهید.
۴. ببخشید و گذر کنید
درست است که کسی ایده شما را دزدیده است، اما دنیا به پایان نرسیده است و شما این فرصت را خواهید داشت که جبران کنید و خودتان را ثابت کنید. به خاطر داشته باشید افرادی که ایده های دیگران را می دزدند به مهارت های خود اطمینان ندارند و روزی گرفتار خواهند شد.
۴. بر آنچه از دستتان برمیآید تمرکز کنید
شما نمی توانید کار همکاران خود را کنترل کنید، پس بهتر است وقت و انرژی خود را صرف کارهایی کنید که می توانید انجام دهید. به عنوان مثال، اگر دوباره به ایده جدیدی برسید، این بار چه خواهید کرد؟ آیا از مشکل قبلی درس گرفتید؟ این چند استراتژی را برای جلوگیری از دزدیده شدن ایده های خود در نظر بگیرید:
- ایدههای خود را در جمع مطرح کنید. در این صورت کسی نمیتواند ایده شما را بدزدد، چون دیگران شاهد خواهند بود.
- پیش از عملیکردن ایدهتان، درباره آن با رئیس خود صحبت کنید.
- از ایدههایتان گزارشی تهیه کنید و آن را به مستندات کاری خود اضافه کنید. مثلا بنویسید «این ایده ساعت ۱۳:۳۴ در تاریخ ۱۶ مرداد به ذهنم رسید و آن را در جلسه ۱۷ مرداد مطرح کردم.» در این صورت اگر مشکلی برایتان پیش آمد، میتوانید با مدرک حرف خود را اثبات کنید.
- اگر ایدهتان را با کسی به اشتراک گذاشتید، در اسرع وقت آن را با رئیس یا مسئول مربوطه مطرح کنید یا حتی با ایمیل آنها را از ایده خود مطلع کنید.
- از مطرحکردن کارهای خود نهراسید. بسیاری از افراد به دلایل مختلف و کمبود اعتمادبهنفس، زحماتشان را پنهان میکنند، اما چنین کاری اشتباه است. ارزش کار خود را بالا ببرید و آن را پیش همه مطرح کنید.
- گاهی اوقات بد نیست ایدههای خود را داوطلبانه با دیگران شریک شوید. مثلا اگر تیمی تشکیل دادهاید، میتوانید در جلسه کاری هنگام مطرحکردن ایده، آن را بهنام اعضای تیمتان هم بزنید.
۵. وقار خود را حفظ کنید
آدم هیچگاه از آینده خود خبر ندارد. ممکن است سالها مجبور به کارکردن در یک شرکت باشید و هر روز با اشخاصی یکسان سروکله بزنید. بدیهی است بیاحترامی به همکارتان به کار شما و وجههتان آسیب میزند. اعتمادکردن و ایجاد ارتباط نقش مهمی در رشد شغلی دارند. ممکن است پس از دزدیدهشدن ایدهتان، اعتماد خود را به همه از دست بدهید. بدانید چنین مسئلهای طبیعی است، ولی تلاش کنید به این فکر کنید که انسانهای مورداعتماد زیادی وجود دارند که قرار نیست به شما خیانت کنند.
اگر بتوانید بر یک موقعیت دشوار، مانند دزدیده شدن ایده تان غلبه کنید، نمونه ای برای دیگران خواهید شد و جایگاه ویژه ای در محل کار خود پیدا خواهید کرد. پس سعی کنید تصویر خوبی از خود در ذهن دیگران به جا بگذارید.
به صفحه اصلی تیزرینگ سر بزنید