تیزرینگ
تیزرینگ
با کودک با اعتماد به نفس پایین چه رفتاری باید داشت؟

با کودک با اعتماد به نفس پایین چه رفتاری باید داشت؟

با کودک با اعتماد به نفس پایین چه رفتاری باید داشت؟

هر پدر و مادری امیدوار است که فرزندشان سالم، شاد و با اعتماد به نفس باشد. با این حال، حتی با بهترین تلاش والدین، فرزندان همچنان با فراز و نشیب هایی در زندگی روبرو هستند.

رویدادهای مهم زندگی مانند مرگ یکی از اعضای خانواده، جدایی، یا ابتلای یکی از اعضای خانواده به بیماری همه گیر می تواند فعالیت های روزانه را مختل کند. در نتیجه عزت نفس کودک کاهش می یابد. اختلالات غیرعادی در زندگی می تواند احساس امنیت و پایه های احساسی عزت نفس کودکان را متزلزل کند. در این مقاله در مورد علائم اعتماد به نفس پایین در کودک و راه های تقویت عزت نفس او توضیح می دهیم.

فواید اعتماد به نفس بالا در کودکان

عزت نفس در کودکان و نوجوانان به معنای عشق ورزیدن به خود و شاد بودن با خود آن گونه که هستند است. این درک از خود در اوایل کودکی به وجود می آید و ممکن است با افزایش سن و با توجه به شرایط مختلف کاهش یابد. خودارزشمندی باعث افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس می شود.

این احساس نیروی لازم را برای رویارویی با چالش ها، کنار آمدن با مشکلات، ایجاد روابط مثبت با همسالان و مراقبت از خود به بهترین شکل ممکن فراهم می کند. در نهایت، عزت نفس بالا باعث می شود کودکان و نوجوانان برای خود ارزش قائل شوند و تلاش کنند تا بهترین باشند. از سوی دیگر، عزت نفس پایین می تواند اعتماد به نفس کودک را تضعیف کند و انگیزه او را کاهش دهد.

کودکانی که برای خود ارزشی قائل نیستند، علاقه کمتری به فعالیت های مدرسه، فعالیت های فوق برنامه و سرگرمی های خود نشان می دهند. این مشکل می تواند کودکان را از جامعه منزوی کند و آنها را به فکر راه های ناسالم برای مقابله با مشکلات بیندازد. در نتیجه در برابر افسردگی و اضطراب آسیب پذیرتر می شوند. در این میان، والدین می توانند به کودکان در هر سنی کمک کنند تا عزت نفس خود را به شیوه ای مثبت ایجاد کنند. اگر در این راه دچار لغزش شوند، والدین می توانند به آنها کمک کنند تا خود را اصلاح کنند. اولین قدم در این راه توجه به نشانه های پایین بودن عزت نفس در کودک است.

نشانه‌های اعتماد به نفس پایین در کودک

توجه کنید نشانه های پایین بودن عزت نفس در کودک این یک واقعیت است که هر کودکی در زندگی خود چالش ها و شکست هایی را تجربه می کند، اما چگونه بفهمیم که عزت نفس او کاهش یافته است؟ برای تشخیص عزت نفس پایین کودک، باید به دنبال علائم زیر باشید:

  1. مشکلات جسمانی فزاینده و همیشگی، به‌ویژه سردرد و معده‌درد و در یک کلمه احساس خوبی نداشتن
  2. تغییر در برنامه‌های روزمره اصلی از جمله خواب زیاد یا کم، کم یا بسیار کم غذا خوردن، به‌ویژه در طول سال تحصیلی
  3. بدرفتاری شامل تحریک‌پذیری بالا، سرکشی و نافرمانی یا گوشه‌گیری همراه با کم‌حرفی و پاسخ ندادن به سؤالات شما
  4. ابراز ناامیدی و کسالت
  5. افزایش احساسات منفی درباره خود یا اضطراب درباره توانایی‌های خود

مهمترین چیز در مورد این علائم این است که به دنبال تغییرات اساسی در رفتار کودک باشید. این تغییرات با نوسانات رفتاری عادی متفاوت است.

چگونه به کودک کمک کنیم؟

برای کمک به کودک با عزت نفس پایین، ابتدا باید ریشه مشکل را پیدا کنید. سپس می توانید به او کمک کنید تا مشکلش را حل کند و از او حمایت کنید.

۱. ریشه‌یابی مسئله

برای شروع به ریشه یابی مشکل کودک، رابطه ای باز و آزاد با او حفظ کنید. همیشه مکالمه را آغاز کنید و شنونده خوبی باشید. سوالات ساده ای از او بپرسید تا علاقه و نگرانی خود را نشان دهید و احساسات او را تایید کنید.

پرسیدن سوالاتی مانند “چرا اخیراً احساس خوبی ندارید؟” یا “امروز با چه کسی در مدرسه بازی کردی؟” کودک را به صحبت دعوت کنید. پاسخ به سؤالات شما امکان سؤالات اضافی را فراهم می کند. هدف از این کار این است که به کودک خود فضای کافی برای گفتن ریشه مشکل خود بدهید.

ممکن است بازگو کردن این مشکل مدتی طول بکشد. تصور نکنید که کودکان خردسال نمی توانند مشکل خود را بیان کنند. حتی دانش آموزان کلاس اولی نیز می توانند در مورد منبع استرس خود و آنچه باعث کاهش عزت نفس آنها شده است صحبت کنند.

۱. ریشه‌یابی مسئله

۲. مدل حل مسئله

هنگامی که ریشه مشکل را شناسایی کردید، فرآیند حل مسئله را با فرزندتان شروع کنید. کودکان وقتی یاد می گیرند که قبول کردن و کنار آمدن با مشکلات اشکالی ندارد، احساس حمایت می کنند.

برخی از تکنیک های حل مسئله عبارتند از:

  1. تأیید جنبه های مثبت کودکان، از جمله انسان خوب بودن، مهربان بودن و کمک به دیگران
  2. به دنبال فرصت‌هایی برای بهبود بودن
  3. از مقایسه کودک با دیگران خودداری کنید
  4. جشن گرفتن پیروزی‌های کوچک مانند پیشرفت در کلاس‌های فوق برنامه یا یادگیری دفاع از خود در برابر هم‌سالان

تمرکز مجدد بر روی ویژگی‌های مثبت و تکنیک‌های رشد می‌تواند به کودک دیدگاه جدیدی بدهد و به او کمک کند تا از مارپیچ مشکلات سالم خارج شود. همچنین به او کمک می کند تا توانایی های حل مسئله خود را ارزیابی کند.

۳. کمک خواستن را به او یاد بدهید

به فرزندتان بگویید که بخشی از مبارزه با مشکلات شامل کمک گرفتن از کسانی است که از او مراقبت می کنند. برای مثال،  یک پزشک حاذق می‌تواند او را به کارشناسان آموزشی یا بهداشت روان ارجاع دهد.

علاوه بر این، مدرسه می تواند خدمات مختلفی مانند اجرای برنامه های مقابله با مشکلات اجتماعی و راهکارهایی برای کاهش استرس تحصیلی ارائه دهد. با انجام این کار، کودک شما از سنین پایین می آموزد که نه تنها درخواست کمک از کسانی که از او مراقبت می کنند، مشکلی ندارد، بلکه بسیار خوب است.

کلام آخر

اگر فرزند شما عزت نفس پایینی دارد، نگران نباشید. فقط به این دلیل که او در حال حاضر ارزش خود را زیر سوال می برد، تصور نکنید که همیشه همینطور خواهد بود.

برقراری ارتباط با کودکان در هنگام بروز مشکلات به آنها کمک می کند. برای این منظور باید آنها را همانطور که هستند بپذیریم و از روانشناسان حرفه ای کمک بگیریم. این کار نه تنها مشکل او را حل می کند بلکه حس ارزشمندی، عزت نفس و اعتماد به نفس بالای او را از دوران کودکی تقویت می کند تا در آینده به فردی مثبت تبدیل شود.

به صفحه اصلی تیزرینگ سر بزنید

Rate this post
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *