تیزرینگ
تیزرینگ
چرا باتری گوشی‌های هوشمند منفجر می‌شود و چگونه از این اتفاق جلوگیری کنیم؟

چرا باتری گوشی‌های هوشمند منفجر می‌شود و چگونه از این اتفاق جلوگیری کنیم؟

چرا باتری گوشی‌های هوشمند منفجر می‌شود و چگونه از این اتفاق جلوگیری کنیم؟

آیا می دانستید گوشی هوشمندی که در جیب خود قرار می دهید ممکن است منفجر شود؟ به طور کلی باتری های لیتیوم یونی که در انواع گجت ها استفاده می شوند از فناوری یکسانی استفاده می کنند و با خطرات یکسانی روبرو هستند. اما احتمال انفجار باتری گوشی هوشمند چقدر است و چگونه می توانید احتمال انفجار را کاهش دهید؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

حقایق مربوط به انفجار باتری گوشی‌های هوشمند

در همان ابتدا باید بگوییم که انفجار باتری گوشی های هوشمند چیزی نیست که اصلا امکان وقوع نداشته باشد، اما از طرفی اکثر کاربران هرگز با چنین اتفاقی مواجه نخواهند شد. این روزها باتری های لیتیوم یونی در خودروهای برقی به همراه گوشی ها و انواع گجت ها استفاده می شود. اما قبل و در حین انفجار باتری لیتیوم یون چه اتفاقی می افتد؟

  1. در چنین شرایطی در ابتدا احتمالا یک ناحیه از باتری به دلیل اتصال کوتاه در مدار شارژ یا دیگر دلایل به شدت داغ می‌شود.
  2. سپس در همان ناحیه داغ شده، واکنش‌های شیمیایی حرارت را افزایش می‌دهند و این گرما به دیگر بخش‌های باتری سرایت می‌کند.
  3. در نهایت این گرمای ایجاد شده منجر به تولید بخار از طرف الکترولیت می‌شود و این موضوع باعث ترکیدن محفظه‌ی باتری می‌شود.
  4. یک مایع بسیار داغ و قابل اشتعال از باتری خارج کی‌شود . این مایع می‌تواند بخش‌هایی از گوشی را بسوزاند. سپس بعد از انفجار یا آتش گرفتن گوشی، ممکن است این آتش به اطراف گوشی هم سرایت کند.

این  اتفاقات که «فرار حرارتی» نامیده می‌شوند، بسیار ترسناک به نظر می‌رسند، اما باید در نظر داشته باشید که سازندگان گوشی‌های هوشمند همواره در حال بهبود ویژگی‌های ایمنی برای کاهش احتمال وقوع این نوع اتفاقات هستند.

ویژگی‌های گوشی برای جلوگیری از بروز این اتفاقات

در سال های اخیر قابلیت های گوشی های هوشمند برای جلوگیری از انفجار و آتش گرفتن افزایش یافته و شاهد پیشرفت های چشمگیری در این زمینه بوده ایم. از جمله این ویژگی ها به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مواد خاص غیرقابل اشتعال به پوشش الکترولیت و باتری اضافه شده تا احتمال آتش گرفتن باتری کاهش پیدا کند.
  2. مدار داخلی شارژ گوشی‌ها در برابر نوسانات جریان برق مقاومت بالایی دارد.
  3. اگر سلول‌های درون باتری بیشتر از حد استاندارد انبساط پیدا کنند، دریچه‌های خاصی گاز منتشر شده را آزاد می‌کنند.
  4. همچنین اگر دمای باتری از حد خاصی عبور کند، فیوزهای حرارتی جریان برق را قطع می‌کنند.

بنابراین باتری موجود در بیشتر گوشی‌های هوشمند، بدترین سناریو قبل از بروز آتش‌سوزی و انفجار این است که پیامی مبنی بر خاموش کردن گوشی نمایش داده شود و شاید خود باتری از کار بیفتد. با این حال، با وجود تمام این مکانیسم های ایمنی، گاهی اوقات به دلیل برخی حوادث، باتری گوشی ممکن است آتش بگیرد یا منفجر شود. اما برای جلوگیری از این اتفاقات چه باید کرد؟

افتادن گوشی از دست و آسیب به باتری

وقتی باتری از نظر فیزیکی سالم باشد، معمولاً با حوادثی مانند آتش سوزی و انفجار مواجه نمی شوید. اما زمانی که باتری به دلیل افتادن گوشی دچار آسیب فیزیکی می شود، خطر آتش سوزی نیز افزایش می یابد. زمانی که گوشی از دست شما می افتد، اگر صفحه نمایش یا ماژول دوربین آسیب دیده باشد، معمولا کاربران خیلی زود به مراکز تعمیر گوشی مراجعه می کنند. اما اگر گوشی آسیب زیادی ندیده باشد، تقریبا هیچ یک از کاربران احتمال آسیب فیزیکی به باتری را در نظر نمی گیرند.

ضربه زدن به قاب گوشی می تواند ساختار فیزیکی یا شیمیایی داخل باتری را تغییر دهد. به دلیل این تغییرات، مدارهای ایمنی باتری ممکن است تحت شرایط ولتاژ شدید از کار بیفتند. اما چگونه می توانیم باتری آسیب دیده را شناسایی کنیم؟ برای این کار ابتدا  قاب گوشی را باز کنید تا با خود باتری روبرو شوید. بعد، باید ببینید که آیا باتری متورم شده یا تغییر شکل داده است. البته باز کردن قاب گوشی برای بسیاری از کاربران آسان نیست.

در بیشتر موارد با توجه به علائم خرابی باتری می توانید از بروز حادثه جلوگیری کنید. اگر باتری گوشی آسیب فیزیکی ندیده باشد، احتمال انفجار یا آتش گرفتن آن بسیار کم است.

افتادن گوشی از دست و آسیب به باتری

قرارگیری در محیط بسیار گرم

زمانی که در یک محیط بسیار گرم هستید، کارهایی مانند بازی های سنگین، فیلمبرداری 4K و مواردی از این قبیل که فشار زیادی به قطعات وارد می کند، ممکن است با مشکل مواجه شوید. به عنوان مثال، اگر در ساحل زیر نور خورشید نشسته اید و گوشی در معرض گرمای زیادی است، نباید فشار زیادی به آن وارد کنید.

البته در این شرایط هم باتری الزاما آتش نمی گیرد اما می تواند عمر مفید باتری را کاهش دهد. از طرفی همیشه توصیه می شود در محیط های بسیار گرم گوشی را به شارژر متصل نکنید زیرا دمای بدنه را بیش از پیش افزایش می دهد.

خیس شدن گوشی

لیتیوم در تماس با آب یا بخار آب مشتعل شده و آتش می‌گیرد. باتری های گوشی های هوشمند معمولا به خوبی مهر و موم شده اند، بنابراین در شرایط عادی چنین تماسی هیچوقت اتفاق نمی‌افتد. اما اگر به دلایلی باتری گوشی از قبل آسیب دیده باشد و گوشی در آب بیفتد، همین اتفاق می تواند باعث آتش گرفتن گوشی شود.

سخن پایانی؛ چندان نگران آتش گرفتن گوشی نباشید

در نهایت باید یک بار دیگر تاکید کنیم که بسیاری از کاربران هرگز با این موضوع مواجه نخواهند شد. اما اگر خیلی نگران آن هستید، فقط گوشی را برای مدت طولانی در محیط بسیار گرم نگه ندارید و از طرفی مراقب آسیب فیزیکی باتری باشید. با رعایت این دو نکته ساده خیالتان کاملا راحت می شود.

به صفحه اصلی تیزرینگ سر بزنید

Rate this post
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *