تیزرینگ
تیزرینگ
پنیر ریکوتا انواع و ارزش غذایی+طرز تهیه در خانه

پنیر ریکوتا انواع و ارزش غذایی+طرز تهیه در خانه

پنیر ریکوتا انواع و ارزش غذایی+طرز تهیه در خانه

پنیر ریکوتا در فرآیند پنیرسازی از آب پنیر تهیه می شود و اغلب با شیر گاو تهیه می شود، اما می توان آن را از شیر گوسفند، بز یا گاومیش نیز تهیه کرد. برخلاف بسیاری از پنیرها، این پنیر نیازی به کهنه شدن ندارد و بهتر است به صورت تازه مصرف شود. در این مقاله قصد داریم نگاهی به پنیر ریکوتا بیاندازیم و طرز تهیه آن را به شما بگوییم پس با ما همراه باشید.

پنیر ریکوتا چیست؟

ریکوتا نوعی پنیر تازه ایتالیایی و یکی از معروف ترین انواع پنیر است که در بسیاری از کشورها طرفداران زیادی دارد. می توانید پنیر ریکوتا را از باقی مانده آب پنیر گاو، بز یا گوسفند تهیه کنید، اما بهترین نوع آن از شیر گوسفند است. روش تولید این پنیر با پنیرهای سنتی بسیار متفاوت است، به طوری که در فرآیند تولید آن، دلمه شیر دو بار حرارت داده می شود. نام ریکوتا که به معنای «دوباره پخته شده» است برای این پنیر انتخاب شده است، زیرا با «پخت مجدد» مایع باقی مانده از پنیرسازی با کمی شیر و اسید به دست می آید که باعث غلیظ شدن آن می شود.

ریکوتا به خاطر بافت خامه ای، نرم و بسیار سبکش معروف است. این پنیر سفید دارای هر 9 اسید آمینه ضروری، پروتئین فراوان، طعم شیرین و کالری بالا است. پنیر ریکوتا بسیار مغذی است و حاوی کلسیم، منیزیم، سلنیوم و چندین ویتامین و مواد معدنی ضروری دیگر است. همه انواع شیر دارای محتوای چربی اشباع و کلسترول نسبتا بالایی هستند، بنابراین اگر می خواهید مصرف این مواد را محدود کنید، انواع کم چرب این پنیر را خریداری کنید. ماهیت کم چرب این پنیر برای کاهش وزن، کاهش فشار خون و حفظ سلامت و استحکام استخوان ها مفید است.

انواع پنیر ریکوتا

  1. ریکوتای سالاتا؛
  2. ریکوتای فورت؛
  3. ریکوتای اینفورناتا؛
  4. ریکوتای آفومیکاتا؛
  5. ریکوتای رمانو؛
  6. ریکوتای دودی.

ارزش غذایی پنیر ریکوتا

لیست زیر ارزش غذایی 100 گرم پنیر ریکوتا را نشان می دهد:

  1. کالری: ۱۵۰
  2. کربوهیدرات: ۷٫۲۷ گرم
  3. چربی: ۱٫۲ گرم
  4. چربی اشباع‌شده: ۶٫۴۲ گرم
  5. پروتئین: ۷٫۵۴ گرم
  6. کلسیم: ۲۰۶ میلی‌گرم
  7. کلسترول: ۴۹ میلی‌گرم
  8. سدیم: ۱۱۰ میلی‌گرم
  9. پتاسیم: ۲۱۹ میلی‌گرم
  10. سلنیم: ۵٫۹ میکرو‌گرم
  11. ویتامین ب ۱۲: ۰٫۸۵ میکرو‌گرم
  12. ویتامین کا: ۱٫۱ میکرو‌گرم

پنیر ریکوتا دارای مواد مغذی زیادی است. به عنوان مثال، سرشار از کلسیم است که برای رشد و ترمیم استخوان مفید است. این پنیر همچنین حاوی ویتامین A، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B12، ویتامین K، ید، فسفر، سلنیوم و روی است. البته ارزش غذایی پنیر ریکوتا پرچرب و کم چرب کمی متفاوت است.

پروتئین پنیر ریکوتا به راحتی هضم می شود و تمام اسیدهای آمینه ضروری را برای بدن ما فراهم می کند. این پنیر برای افرادی که می خواهند عضله سازی کنند یا چربی بدن خود را از دست بدهند انتخاب خوبی است و همچنین ریکاوری عضلات را تسهیل می کند. ویتامین B12 همچنین برای متابولیسم، سنتز گلبول های قرمز و تقویت سیستم عصبی ضروری است. این ویتامین همچنین به رشد و عملکرد صحیح مغز کمک می کند. پنیر ریکوتا همچنین حاوی مقادیر کمی از اکثر ویتامین های دیگر مانند ویتامین A، B6، B2، اسید پانتوتنیک و منیزیم است.

مانند اکثر پنیرها، ریکوتا نیز چربی بالایی دارد. 1 فنجان از این پنیر که با شیر کامل تهیه می شود، دارای 25.1 گرم چربی (که 15.8 گرم آن چربی اشباع شده است) و حاوی 121 میلی گرم کلسترول است و تمام کلسترول مورد نیاز بدن را تامین می کند. اما اگر سابقه کلسترول بالا دارید، باید در مورد مصرف این پنیر با پزشک خود مشورت کنید.

پنیر ریکوتا سرشار از کلسیم، سرشار از ویتامین B12، منبع خوبی از پروتئین، سرشار از سلنیوم،لاکتوز کم، سرشار از فسفر و منبع ویتامین A است.

مضرات پنیر ریکوتا

شیر کامل دارای چربی اشباع و کلسترول نسبتا بالایی است و اگر می خواهید مصرف کلسترول خود را محدود کنید، ریکوتا کم چرب بخرید. پنیر ریکوتا از شیر گرفته می شود، بنابراین افرادی که به شیر حساسیت دارند نیز به این پنیر حساسیت خواهند داشت. علائم حساسیت به شیر عبارتند از:

  1. کهیر؛
  2. خس‌خس سینه؛
  3. سوزن‌سوزن‌شدن لب‌ها یا دهان؛
  4. تورم لب‌ها، زبان یا گلو؛
  5. استفراغ؛
  6. سرفه؛
  7. تنگی نفس.

طرز تهیه پنیر ریکوتا

مواد لازم

  1. 1.9 لیتر شیر کامل؛
  2. نمک کوشر به میزان لازم؛
  3. 2 قاشق غذاخوری سرکه سفید یا آب لیموی تازه + 2 قاشق غذاخوری جدا.

لوازم موردنیاز

  1. صافی با توری ظریف و ریز؛
  2. دماسنج فوری آشپزی؛
  3. کفگیر.

طرز تهیه پنیر ریکوتا به‌شیوه سنتی

طرز تهیه پنیر ریکوتا به‌شیوه سنتی

پنیر ریکوتا به دو روش سنتی و مدرن تهیه می شود. به طور سنتی از آب پنیر باقی مانده از فرآیند تولید پنیر تهیه می شود. برای تهیه ریکوتا به این ترتیب، آب پنیر را در یک کاسه تمیز و دهنه پهن بریزید. آب پنیر را تا زمانی که تقریباً بجوشد گرم کنید. پس از اینکه به‌اندازه کافی دلمه تشکیل شد اجاق را خاموش کنید. سپس 25 تا 30 دقیقه صبر کنید تا دلمه از آب پنیر جدا شود. با پارچه تنظیف دلمه را آبکش کنید تا خشک شود. در نهایت، پنیر ریکوتا سنتی نرم، مرطوب و بدون چربی است. همچنین روش مدرن کارخانه ای تولید این پنیر را شرح دادیم.

طرز تهیه پنیر ریکوتا به‌شیوه مدرن

یک قابلمه را با شیر پر کنید. اگر از نمک استفاده کردید، هم بزنید تا حل شود. قابلمه را روی حرارت متوسط ​​قرار دهید تا شیر تقریباً بجوشد (85 درجه سانتیگراد). سرکه یا آب لیموی تازه را اضافه کنید و کمی هم بزنید. تقریباً بلافاصله پس از ریختن سرکه یا آب لیمو باید دلمه تشکیل شود. به محض اینکه تمام محتویات قابلمه دلمه شد هم زدن را متوقف کنید.

شیر تخمیر شده را به مدت 20 دقیقه بدون هم زدن در دمای 85 درجه سانتیگراد نگه دارید. اگر دما تا 88 درجه سانتیگراد باشد، خوب است، اما سعی کنید شیر را به مدت 20 دقیقه در آن دما نگه دارید.

اطراف یک صافی یا توری ریز را با دستمال حوله‌ای یا پارچه تنظیف بپوشانید. با استفاده از کفگیر، دلمه‌ها را به صافی انتقال دهید و بگذارید بماند تا مایع اضافی آن خارج شود. زمان لازم برای جداشدن مایع بستگی به این دارد که آیا پنیرتان را مرطوب دوست دارید مصرف کنید یا کاملا خشک. سعی نکنید تمام مایع شیری‌رنگ را در صافی بریزید، زیرا سوراخ‌های آن را مسدود می‌کند و مایع از صافی رد نمی‌شود.

ریکوتا خشک شده را می توان تا 2 روز در ظرف دربسته در یخچال نگهداری کرد اما بهترین زمان استفاده از این پنیر پس از تهیه آن است.

چند نکته درباره تولید پنیر ریکوتای بهتر

  1. برای تهیه این پنیر می توانید از شیر پاستوریزه، شیر هموژنیزه یا خامه ای استفاده کنید اما از شیر فوق پاستوریزه استفاده نکنید زیرا نتیجه خوبی نمی دهد.
  2. سرکه سفید به این پنیر خنثی‌ترین طعم را می‌دهد، اما آب لیمو کمی طعم لیمو به آن اضافه می‌کند که سلیقه‌ای است. مثلا اگر بخواهید پنیر ریکوتا را روی پنکیک بمالید، طعم لیمو پنکیکتان را خوشمزه‌تر می‌کند.
  3. بسیاری ترجیح می دهند به این پنیر نمک اضافه نکنند زیرا همیشه می توان آن را مزه‌دار کرد. اما در صورت تمایل در حین پخت مقداری نمک به پنیر خود اضافه کنید.

نحوه نگهداری پنیر ریکوتا

پنیر ریکوتا را در دمای 4 درجه سانتیگراد یا کمتر در یخچال نگهداری کنید. تاریخ انقضای این محصول 5 تا 7 روز پس از باز شدن بسته بندی می باشد. پس از این مدت کپک، مخمر و باکتری در آن ایجاد می شود و دیگر برای مصرف مناسب نیست. پنیر ریکوتا را بیش از 2 ساعت در دمای اتاق نگذارید. اگر دمای اتاق بالاتر از 32 درجه سانتیگراد است، می توانید پنیر را تنها به مدت 1 ساعت خارج از یخچال نگهداری کنید. اگر می خواهید این پنیر را در خانه تهیه کنید، بهتر است هر بار مقدارش کم باشد تا همیشه آن را تازه میل کنید.

موارد مصرف پنیر ریکوتا

پنیر ریکوتا به‌خاطر بافت خامه‌ای‌اش در بسیاری از غذاها مانند پاستا، لازانیا گوشت و انواع کیک استفاده می‌شود. شما می‌توانید این پنیر را به‌تنهایی میل کنید یا آن را با میوه‌های تازه، سبزیجات یا سایر مواد افزودنی ترکیب کنید. مثلا می‌توانید ریکوتا را با مقداری عسل روی نان تست بمالید و با سبزیجات یا میوه خردشده میل کنید یا آن را با مربا مصرف کنید یا همراه پیازچه و سالمون دودی (یا هر چیزی که دوست دارید) به تخم‌مرغ‌ هم‌زده اضافه کنید.

جمع‌بندی

ریکوتا به دلیل بافت خاص، فواید سلامتی و طعم دلپذیرش طرفداران بسیاری را به خود جلب کرده است. ریکوتا دارای چربی و پروتئین بالا و کربوهیدرات متوسطی است. از طرفی منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی لازم و افزودنی خوش طعم به وعده های غذایی است. پنیر ریکوتا سرشار از کلسیم، سلنیوم و فسفر است و از مزایای بالقوه آن می توان به بهبود سلامت استخوان ها، تولید گلبول های قرمز خون، بهبود سلامت مغز و کاهش وزن اشاره کرد. همچنین از آسیب رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند و فشار خون را کاهش می دهد.

به صفحه اصلی تیزرینگ سر بزنید

Rate this post
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *