بایدها و نبایدهای خرید ماشین دست دوم
اگر قصد خرید خودروی دست دوم را دارید، باید مراقب باشید و نکاتی را در نظر داشته باشید. در برخورد با چنین خودروهایی علاوه بر توجه به قیمت خرید مناسب، باید به مشخصات فنی دستگاه مورد نظر نیز توجه کرد. در عین حال داشتن اطلاعات در مورد مدارک و مراحل خرید نیز به ساده سازی فرآیند خرید کمک می کند. در راهنمای خرید خودروی کارکرده نکات مهمی را می خوانید که به شما در خرید بهتر کمک می کند.
نکات راهنمای خرید ماشین دست دوم چیست؟
امروزه که هزینه خرید خودروی نو بسیار بالا و غیرمنطقی شده است و روش های روشهای اقساطی خرید هم نیز راه پیچیده ای پیدا کرده است، نگاه به بازار خودروهای دست دوم ایده خوبی است. راهنمای خرید خودروی دست دوم به سه بخش مختلف تقسیم می شود:
- بررسی سلامت فنی؛
- ارزیابی وضعیت ظاهری؛
- توجه به مراحل خرید و مدارک خودرو؛
اگر به همه اینها توجه نکنید ممکن است خودرویی تهیه کنید که مدام در مرکز خدمات باشد و هزینه های ریز و درشت را به شما تحمیل کند. در زیر میخواهیم نمونههای پیشنمایش هر یک از این بخشها را به شما ارائه دهیم تا بتوانید هنگام خرید توجه خود را جلب کنید. نکات زیر در راهنمای خرید خودروهای کارکرده در ایران و خارج از کشور ذکر شده است.
بررسی سلامت فنی خودرو
هنگام خرید خودروی دست دوم به نکات زیر توجه کنید:
- بررسی شاسی و بدنه؛
- ترمز؛
- تست فرمان؛
- رنگ دود اگزوز؛
- وضعیت رادیاتور؛
- سیستم برق خودرو (سیم کشی خودرو)؛
- سیستم تهویه ؛
- کیلومتر شمار؛
بررسی شاسی و بدنه
اگر شاسی خودرو دیده باشد، در آینده خسارتهای زیادی به شما وارد می کند. خودرویی که شاسی مناسبی نداشته باشد از وضعیت تنظیم فرمان خارج میشود و لاستیک های آن فرسوده می شود.
برای اینکه اسیر آسیب های رنگارنگی ناشی از خرابی شاسی و بدنه نشوید، در هنگام خرید حتما به عملکرد این قطعات خودرو توجه کنید. در صورت آسیب دیدن شاسی باید لاستیک بخرید و مدام از جلوی خودرو مراقبت کنید.
ترمز
سلامت ترمزهای خودرو نقش مهمی در عملکرد آنها دارد. به صدای ترمز دقت کنید و ببینید آیا هنگام ترمزگیری صدایی می شنوید یا خیر. این که هنگام ترمزگیری صدایی مانند برخورد دو فلز با یکدیگر داشته باشید، نشانه خوبی نیست.
در این حالت ممکن است لنت های ترمز فرسوده شده باشند. لرزش فرمان هنگام ترمزگیری نیز نشانه ای از مشکلات دیسک ترمز است. به عملکرد ترمز دستی و ترمز ABS (در صورت مجهز بودن) توجه کنید.
تست فرمان
همیشه در راهنمای خرید ماشین دست دو به تست فرمان هم توصیه میشود. با نشستن پشت فرمان و راندن خودرو از عملکرد صحیح فرمان اطمینان حاصل کنید. اگر متوجه شدید که فرمان هنگام رانندگی منحرف می شود، در خرید تردید کنید.
رنگ دود اگزوز
با روشن کردن هر خودرویی هنگام ارزیابی وضعیت آن برای خرید، به رنگ دود اگزوز دقت کنید. دود اگزوز خیلی سیاه است یا آبی؟ اینها اصلاً نشانه های خوبی نیستند. تغییر رنگ دود سوخته به آبی و مشکی می تواند ریشه در وجود مشکلات عمده در کاربراتور داشته باشد.
دود سیاه نشانه مصرف زیاد سوخت است. دود آبی نیز نشان دهنده خرابی موتور است. گاهی از اگزوز برخی خودروها دود سفید خارج می شود. وجود دود در این رنگ نیز نشانه آسیب دیدگی واشر سرسیلندر است.
وضعیت رادیاتور
در صورت مشاهده نشتی آب در جایی از خودرو، باید بدانید که علت آن مشکل در رادیاتور است. بررسی وضعیت رادیاتور خودرو نیز بسیار مهم است; ببینید آیا رادیاتور نیاز به تعویض دارد یا خیر.
سیستم برق خودرو (سیم کشی خودرو)
به سیستم برق خودروی موردنظرتان هم دقت کنید. برای ارزیابی وضعیت آن، به عملکرد چراغ های جلو و عقب، چراغ های راهنما، برف پاک کن ها و قطعاتی مانند چراغ های مه شکن نگاه کنید. بالابر شیشهها یا سیستم صوتی نیز به سیم کشی و سیستم برق خودرو بستگی دارد. با ارزیابی عملکرد آنها می توانید از صحت سیستم الکتریکی دستگاه مطمئن شوید.
سیستم تهویه
ارزیابی وضعیت سیستم تهویه نیز از جمله نکات خرید خودروی دست دوم بسیار حائز اهمیت است. با روشن کردن کولر و بخاری خودرو از عملکرد سیستم تهوی مطلع خواهید شد. بویی که از این قطعات می آید نشان دهنده عملکرد نامناسب خودرو در آن قسمت است. به عنوان مثال، اگر بوی رطوبت یا ضد یخ را حس کردید، به این معنی است که این مایعات خودرو نشتی دارند
کیلومترشمار
ارزیابی عملکرد کیلومتر شمار نیز بسیار مهم است.مقایسهای میان سن و عمر خودروها و عدد کیلومترشمار شان داشته باشید. اگر عددی که مسافت پیموده شده را نشان می دهد بسیار بیشتر از عمر خودرو است، بهتر است در خرید آن تجدید نظر کنید. عدم تطابق بین این دو می تواند نشانهای از مستهلکبودن خودرو کارکرده باشد.
برخی از فروشندگان نادرست کیلومتر شمار خود را دستکاری می کنند. برای اطلاع از این مشکل از متخصصان کمک بگیرید
ارزیابی وضعیت ظاهری خودرو
توجه به ظاهر و اتاقک خودرو در فرآیند خرید بسیار مهم است. گاهی اوقات خیلی به وضعیت بدنه و ظاهر اهمیت نمی دهید، اما باید بدانید که برخی از مشکلات بیرونی خودرو می تواند منجر به آسیب های اساسی شود.
کابین ماشین
تمام قسمت های کابین یا همان اتاقک خودرو را به دقت بررسی کنید. وضعیت صندلی ها چگونه است؟ داشبورد و دسته ها چطوره؟ آیا پدال ها به درستی کار می کنند؟ لاستیک های دور درها سالم هستند؟
سقف و ستون ماشین
نگاهی دقیق و کامل به وضعیت سقف و ستون های خودرو بیندازید. این موضوع در راهنمای خرید خودروی کارکرده بسیار مهم است. خودرویی که تصادفات ناگوار و شدیدی را پشت سر گذاشته است سقف و ستون محکمی نخواهد داشت.
پوسیدگی زیر خودرو و گلگیر
به قسمت های پایینی خودرو توجه کنید؛ ببینید گلگیر و این قطعات پوسیده یا آسیب دیده اند. سوراخ بودن و قسمت های پوسیده خودرو می تواند منجر به ورود آب به داخل خودرو در هنگام بارش برف و باران شود.
وضعیت لاستیک خودرو
لاستیک های ماشین سالم هستن؟ چقدر از عمرشان میگذرد؟ اگر لاستیک های شما در شرایط خوبی نباشند، بر کیفیت رانندگی شما تأثیر می گذارند. قیمتی که باید برای تغییر آنها خرج کنید کم نیست. مراقب لاستیک زاپاس ماشین هم باشید.
توجه به مراحل خرید و مدارک خودرو
در هر راهنمای خرید خودروی دست دوم مراحل خرید نیز ذکر شده است. اگر از قبل بدانید که چه مراحلی را باید طی کنید و به چه مدارکی نیاز دارید، این روند سریعتر و آسانتر پیش خواهد رفت. قبل از صحبت در مورد مراحل فرآیند،اشارهای به بررسی مدارک مهم در زمان خرید داریم.
اعتبار و تخفیف بیمه نامه
بعد از اینکه خودرو را از نظر ظاهری و فنی ارزیابی کردید، در مورد اعتبار بیمه نامه آن تحقیق کنید. ماشین بیمه داره؟ چقدر اعتبار باقی مانده است؟ نرخ تخفیف بیمه چقدر است؟ آیا می دانید تخفیف بیمه چگونه محاسبه می شود؟ بیشترین نرخ تخفیف بیمه 70 درصد است که در 7 سال به این رقم می رسد.. در گذشته، اگر کسی یک برگ از بیمه را جدا و پاره میکرد، کل درصد تخفیف صفر میشد اما اینروزها قانون فرق کرده و با پارهکردن برگهای بیمهنامه تخفیف از بین نمیرود. در واقع، با درنظرگرفتن مبلغ هزینهشده درصدی از تخفیف کم میشود.
مراحل خرید خودروی دست دوم چیست؟
مراحل راهنمای خرید ماشین دست دوم را که بدانید با خیال راحتتری وارد این فرایند میشوید. بخش مهمی از سردرگمیهایتان هم در طول معامله از بین میرود. گامهای خرید خودروی کارکرده از چه قرار است:
- پیش از ورود به بخشهای رسمیکردن معامله، بادقت وضعیت سلامت فنی و ظاهری وسیله را بررسی کنید.
- برای نوشتن قولنامه قانونی با فروشنده به دفترهای معاملاتی بروید و قراردادتان را ثبت کنید.
- تمام نکات مربوط به معامله و ویژگیهای خودرو را در قولنامه قید کنید.
- در قولنامه درباره تعهدات هر طرف بنویسید؛ برای مثال، هزینه عوارض و خلافی با فروشنده است و تعویض پلاک بهعهده خریدار.
- به مرکز تعویض پلاک بروید و برگ سبز خودرو را دریافت کنید.
- اگر دلتان بخواهد میتوانید به دفتر ثبت اسناد هم مراجعه کنید و سند قطعی را هم به نام خودتان بزنید. البته، این روزها داشتن برگز سبز خودرو بهعنوان سند قانونی مالکیت کافی است.
با ماشین دور بزنید
حتما ماشین مورد نظرتان را برای مدتی رانندگی کنید. شما باید بدانید که چه نوع تجربه ای از رانندگی با وسیله نقلیه مورد نظر کسب می کنید. گاهی اوقات مشکلات احتمالی و بدیهی را در رانندگی با ماشین پیدا می کنید. به هر حال، باید ببینید رانندگی چه حسی دارد، آیا در کابین احساس راحتی می کنید یا خیر.
به عنوان مثال، ممکن است یک ماشین به دلیل قد بلندتان یا شرایط فیزیکی برای شما راحت نباشد. به اندازه و فضایی که خودرو در پارکینگ اشغال می کند توجه کنید. آیا ماشین مورد نظر در پارکینگ شما جا می شود؟
خوش معامله بودن ماشین را بررسی کنید
منظور از خوش معاملهبودن خودرو چیست؟ یعنی خودرویی که میخرید در بازار محبوب است یا خیر. اگر قصد دارید بعداً آن را بفروشید، آیا به راحتی می توانید مشتری پیدا کنید یا خیر؟ برخی خودروها مانند پژو پارس یا پراید در بازار ایران پرکاربرد هستند و طرفداران زیادی دارند. اگر خودرو دارای چنین ویژگی باشد، معامله برای شما راحت تر می شود.
در راهنمای خرید خودروهای کارکرده خارجی و ایرانی باید به ابعاد فنی و خارجی و البته مدارک خودرو توجه کرد. بیگدار به آب نزنید و مراقب باشید که کلاه سرتان نرود. اگر اطلاعات کافی در این زمینه ندارید، بهتر است در فرآیند خرید از افراد متخصص و واجد شرایط کمک بگیرید.
به صفحه اصلی تیزرینگ سر بزنید