تیزرینگ
تیزرینگ
۳ دلیل رایج خرابی بایوس کامپیوتر

۳ دلیل رایج خرابی بایوس کامپیوتر

۳ دلیل رایج خرابی بایوس کامپیوتر

بایوس کامپیوتر (BIOS) برای عملکرد صحیح و بهینه سیستم کامپیوتر شما بسیار مهم است، اما متاسفانه این قسمت از سیستم کامپیوتری از آسیب عوامل مختلف نرم افزاری و سخت افزاری مصون نیست. بر همین اساس در این مقاله سه علامت که نشان دهنده خرابی در بایوس کامپیوتر است را توضیح می دهیم.

BIOS کامپیوتر نقش بسیار مهمی در انجام عملیات پردازش کامپیوتر دارد. در واقع بدون نصب بایوس و فعال کردن این عنصر، سیستم عامل کامپیوتر شما نمی تواند با سخت افزار نصب شده روی مادربرد ارتباط برقرار کند. به همین دلیل، کارکرد بی عیب و نقص برای کامپیوتر غیرممکن خواهد بود. با توجه به اینکه BIOS کامپیوتر بسیار مهم است، احتمالاً این سوال برای شما پیش آمده است که چه علائم و عواملی نشان دهنده خرابی بایوس کامپیوتر است.

آیا بایوس کامپیوتر خراب می‌شود؟

پاسخ کوتاه به این سوال، مثبت است. بایوس شما شبیه به هر قطعه‌ی کامپیوتری می‌تواند خراب شود. اگر این اتفاق رخ دهد، با نشانه‌ی عجیب و غریبی روبه‌رو نخواهید شد. یک بایوس خراب روی عملکرد کامپیوترتان اثر بسیار عظیمی را القا خواهد کرد؛ به گونه‌ای که شما خیلی سریع می‌توانید از این موضوع آگاه شوید. چند نشانه‌‌ای که باعث خرابی بایوس کامپیوتر می‌شوند به شرح زیر است:

  1. راه‌اندازی ناموفق سیستم عامل
  2. خاموش شدن‌های تصادفی
  3. صفحه آبی مرگ (BSOD)
  4. پیام‌های خطای POST
  5. کامپیوتر روشن و ناگهان خاموش می‌شود

خطا و ایراداتی که به دلیل بایوس رخ می‌دهد، روی POST کامپیوتر اثر می‌گذارد. POST مخفف Power On Self Test بوده و به فرایندی گفته می‌شود که کامپیوتر شما تست‌هایی را برای شناسایی اجزای کلیدی سیستم اجرا می‌کند. درست قبل از این که سیستم عامل راه‌اندازی شود، POST باید انجام ‌شود. بدون اجرای این فرایند، اجزای کامپیوتر شما به منظور عیب‌یابی بررسی نشده و راه‌اندازی سیستم عامل مسدود خواهد شد.

دلایل ایجاد خرابی بایوس کامپیوتر

تنظیمات مربوط به فریم‌ور بایوس در CMOS ذخیره می شود. یک چیپست کوچک که در مادربرد یک سیستم کامپیوتری خانگی تعبیه شده است. خطاهای CMOS می تواند منجر به خطاهای بایوس شود. بنابراین، توجه به این نکته بسیار مهم است که این دو عنصر به طور مستقیم با هم مرتبط هستند. عللی که در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد معمولا ابتدا CMOS را تحت تاثیر قرار می دهد و در نتیجه احتمال آسیب دیدن بایوس کامپیوتر وجود دارد.

۱. ویروس و بد افزار

ویروس ها و بدافزارها نه تنها بر برنامه های کامپیوتر شما تأثیر می گذارند، بلکه این نوع بدافزارها می توانند بر سخت افزار نیز تأثیر بگذارند. برخی از بدافزارها و ویروس‌ها می‌توانند در فریم‌ور بایوس پنهان شوند و برخی از بدافزارها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که هنگام راه‌اندازی سیستم عامل، مشکل ایجاد کنند. این نوع ویروس ها عفونت بوت کیت یا روت کیت در نظر گرفته می شوند.

برای مثال می‌توان به ویروس چرنوبیل ویندوز (Chernobyl Windows) اشاره کرد که در اواخر دهه‌ی ۹۰ میلادی، جزو اولین ویروس‌هایی بود که به طور انحصاری برای تاثیرگذاری روی قطعات سخت افزاری طراحی شد. با اور-رایت عملکردهای حیاتی و تخریب بایوس کامپیوتر، ویروس چرنوبیل موفق به ایجاد ایرادات حیاتی در کامپیوترهای آلوده شد.

ویروس های مبتنی بر BIOS معمولاً به گونه ای طراحی می شوند که اثرات منفی قابل توجهی بر روی Bootloader کامپیوتر ایجاد کنند. بوت‌لودر به نرم‌افزاری گفته می‌شود که سیستم عاملِ شما را در هر مرتبه ری‌استارت بارگذاری می‌کند. بدافزارها و بوت کیت های مبتنی بر BIOS طوری طراحی شده اند که غیرقابل شناسایی باشند. به عنوان مثال می توان به MoonBounce اشاره کرد. با تمام این تفاسیر لازم به ذکر است که این نوع ویروس ها که روی بایوس اثر منفی می گذارند فوق العاده کمیاب هستند.

۱. ویروس و بد افزار

۲. نوسانات برق

نوسانات برق می تواند مشکلات متعددی را در سیستم های کامپیوتری به خصوص خرابی در بایوس کامپیوتر ایجاد کند. نوسانات برق ممکن است کمتر از یک ثانیه باشد، اما میزان تخریب اجزای داخل کامپیوتر به واسطه‌ی همین مولفه به شدت بالاست. اگر منبع تغذیه کامپیوتر به هر طریقی (برای مثال قطعی کابل) رخ دهد، میزان جریان برق کمتر یا بیشتری وارد قطعات کامپیوتر شما می‌شود. این مشکل می تواند به اجزای مهمی مانند BIOS آسیب برساند. با این حال، هنگام به روز رسانی بایوس کامپیوتر، نوسانات برق بیشتری باعث خرابی بایوس کامپیوتر شما می شود.

۳. به‌روز رسانی ناموفق بایوس

از آنجایی که بایوس شما فریم‌ور بوده و سخت‌افزار در نظر گرفته نمی‌شود، این برنامه نیز مانند بسیاری از نرم‌افزارهای کامپیوتر، می‌تواند برای افزایش عملکرد کلی کامپیوتر به‌روزرسانی شود. انجام به روز رسانی بایوس می تواند خطاها را حذف کند، ثبات و امنیت را بهبود بخشد و سازگاری سخت افزاری را بهبود بخشد.

اگر بایوس شما به‌روزرسانی می‌شود اما به دلایلی خراب می‌شود، ممکن است سیستم عامل بایوس خراب شده باشد. عواملی که باعث خرابی آپدیت بایوس می شوند اغلب نوسانات برق هستند، اما عوامل دیگری مانند خطای انسانی می توانند نقش مهمی در این موضوع داشته باشند.

بایوس در برابر خرابی مصون نیست

بایوس کامپیوتر بخش بسیار مهمی برای انجام عملیات های مختلف کامپیوتری به حساب می آید، اما متاسفانه از خرابی مصون نیست. بسیار مهم است که بدانید بایوس کامپیوتر چگونه خراب شده است. در این مقاله سعی شده است سه علامت مهم در این زمینه توضیح داده شود.

به صفحه اصلی تیزرینگ سر بزنید

Rate this post
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *