تیزرینگ
تیزرینگ
۷ نکته‌ی مهم که باید درباره‌ی ضربان قلب نرمال بدانید

۷ نکته‌ی مهم که باید درباره‌ی ضربان قلب نرمال بدانید

۷ نکته‌ی مهم که باید درباره‌ی ضربان قلب نرمال بدانید

ضربان قلب نشان دهنده تعداد تپش‌ها یا انقباضات قلب در یک دقیقه است. بسته به فعالیتی که انجام می دهید و محیطی که در آن هستید، بدن شما به طور خودکار ضربان قلب شما را تنظیم می کند. به همین دلیل است که ضربان قلب در هنگام ورزش، هیجان یا ترس افزایش می یابد و در هنگام استراحت کاهش می یابد. ضربان قلب یکی از مهم ترین شاخص های سلامتی است، بنابراین هرگونه تغییر در آن می تواند نشانه ای از بیماری قلبی یا سایر مشکلات زمینه ای باشد. تا پایان این مقاله از تیزرینگ با ما همراه باشید تا با ضربان قلب طبیعی و نحوه اندازه گیری آن آشنا شوید.

۱. ضربان قلب نرمال برای سنین مختلف متفاوت است

زمانی که در حالت استراحت هستید و هیچ فعالیتی انجام نمی دهید، قلب مجبور نیست به سختی کار کند تا خون را به داخل رگ ها پمپاژ کند. اگر در این شرایط ضربان قلب خود را بشمارید، به عدد به دست آمده «ضربان قلب در حالت استراحت» می‌گویند. ضربان قلب در حالت استراحت به سن و سلامتی شما بستگی دارد. هر چه جوانتر باشید ضربان قلب شما بیشتر می شود. کارشناسان محدوده ضربان قلب طبیعی را برای گروه های سنی مختلف به شرح زیر تعریف می کنند:

نوزادان (از تولد تا چهار هفته): 100 تا 205 تپش در دقیقه
نوزادان (چهار هفته تا یک سال): 100 تا 180 تپش در دقیقه
کودکان یک تا سه سال: 98 تا 140 تپش در دقیقه
کودکان سه تا پنج ساله: 80 تا 120 تپش در دقیقه
کودکان پنج تا 12 سال: 75 تا 118 تپش در دقیقه
نوجوانان 13 تا 18 ساله: 60 تا 100 تپش در دقیقه
بزرگسالان: 60 تا 100 تپش در دقیقه
مقادیر نشان داده شده برای کودکان زیر سه سال مربوط به زمان بیداری است. در طول خواب، ضربان قلب طبیعی احتمالا کمتر است.

هر چقدر آمادگی جسمانی‌ شما بیشتر باشد، ضربان قلب‌تان در حالت استراحت کمتر است. به همین دلیل، ضربان قلب نرمال در ورزشکاران ممکن است به زیر ۶۰ تپش در دقیقه برسد. بعضی از داروها هم، برای مثال مسدودکننده‌های بتا که معمولا برای درمان پرفشاری خون و اضطراب تجویز می‌شوند، می‌توانند ضربان قلب را کاهش دهند.

۲. ضربان قلب با نبض تفاوت دارد

۲. ضربان قلب با نبض تفاوت دارد

ضربان قلب و نبض با هم مرتبط هستند اما یکسان نیستند. اصطلاح ضربان قلب به انقباض عضله قلب اشاره دارد. هنگامی که قلب منقبض می شود، خون حاوی اکسیژن و مواد مغذی را به داخل رگ ها پمپ می کند تا به اندام های مختلف بدن برسد.

خونی که وارد شریان‌ها می‌شود به‌صورت موجی در طول رگ حرکت می‌کند و نبض را به وجود می‌آورد. به عبارت دیگر،  به انقباض و انبساط شریان‌ها که در پاسخ به پمپاژ خون از سوی قلب رخ می‌دهد، نبض می‌گویند. در هر قسمتی از بدن که شریان از روی استخوان عبور می‌کند می‌توان نبض را احساس کرد. در افراد سالم، تعداد نبض با تعداد ضربان قلب برابر است.

۳. عوامل محیطی روی ضربان قلب نرمال تاثیر دارند

عوامل محیطی مانند رطوبت یا هوای گرم باعث می شود قلب شما خون بیشتری پمپاژ کند. اضطراب و هیجان نیز ضربان قلب را افزایش می دهد. همچنین زمانی که بعد از مدتی نشستن وضعیت خود را تغییر می دهید و از جای خود بلند می‌شوید،ضربان قلب شما برای چند ثانیه افزایش می یابد.

۴. شما می‌توانید ضربان قلب خود را به‌راحتی اندازه بگیرید

شمردن نبض به اندازه گیری ضربان قلب کمک می کند.نبض معمولا در قسمت داخلی مچ دست، قسمت داخلی آرنج یا کنار گردن احساس می‌شود. پزشکان همچنین می توانند نبض را در سایر قسمت های بدن مانند شکم، سینه، پشت زانو، بالای ران ها و روی پاها احساس کنند. یافتن این مکان ها بدون آموزش سخت است.

برای اندازه‌گیری ضربان قلب در خانه، انگشت وسط و اشاره‌ی خود را به‌آرامی روی قسمت داخلی مچ دست قرار دهید و به‌مدت ۶۰ ثانیه تعداد ضربان‌ها را بشمارید. اگر می‌خواهید این کار را سریع‌تر انجام دهید، کافی است کمی ریاضی بدانید. تعداد ضربان‌ها را در مدت ۱۵ یا ۳۰ ثانیه بشمارید و عدد به دست آمده را به‌ترتیب در ۴ یا ۲ ضرب کنید.

ذکر این نکته ضروری است که امروزه دستگاه های مختلف سنجش ضربان قلب از جمله دستبندهای هوشمند، فشارسنج دیجیتال، اپلیکیشن های گوشی هوشمند و تجهیزات ورزشی مانند تردمیل در بازار وجود دارد.

۵. سنجش ضربان قلب در حین ورزش یا بعد از آن مهم است

اندازه گیری ضربان قلب در حین ورزش یا بلافاصله بعد از ورزش به شما کمک می کند تا بدانید که آیا شدت تمرینی که انجام می دهید مناسب است یا خیر. ضربان قلب به طور طبیعی در طول ورزش افزایش می یابد، اما نباید بیش از حد افزایش یابد. برای یافتن عدد صحیح، سن خود را از 220 کم کنید. عدد به دست آمده “حداکثر ضربان قلب” نامیده می شود. اگر به تازگی ورزش را شروع کرده اید، ضربان قلب شما در حین ورزش باید تقریباً 50 درصد حداکثر ضربان قلب شما باشد. اگر به طور منظم ورزش می کنید، احتمالاً می توانید ضربان قلب خود را به 85 درصد حداکثر ضربان قلب خود در حین ورزش افزایش دهید.

افرادی که سبک زندگی بسیار کم تحرکی دارند یا از بیماری هایی مانند مشکلات قلبی و تنفسی رنج می برند، قبل از شروع هر نوع ورزش با پزشک مشورت کنند. پزشک می تواند به آنها در تنظیم یک برنامه ورزشی مناسب کمک کند.

۵. سنجش ضربان قلب در حین ورزش یا بعد از آن مهم است

با افزایش جمعیت، نیاز به خانه و مسکن بیشتر احساس می شود. امروزه بسیاری از مردم نگران یافتن خانه ای مناسب برای زندگی هستند. آپارتمان ها خانه های چند طبقه ای هستند که با استفاده از یک زمین می توان چندین خانه برای چندین خانواده مختلف ساخت. آپارتمان ها ارزان تر از ویلا هستند. به همین دلیل است که امروزه بسیاری از مردم برای تهیه مسکن آپارتمان خریداری می کنند. در خرید آپارتمان باید به نکات مختلفی توجه کرد تا در نهایت بتوانید آپارتمانی مناسب برای زندگی انتخاب کنید. همچنین بسیاری از افراد برای سرمایه گذاری و پس انداز پول خود اقدام به خرید آپارتمان می کنند. افرادی که قصد خرید آپارتمان را دارند باید به نکات مختلفی در مورد خرید آپارتمان توجه کنند. در این مقاله می خواهیم به نکات مختلفی درباره تهیه آپارتمان بپردازیم. اگر شما هم جزو کسانی هستید که می خواهید خانه بخرید، این مقاله می تواند برای شما بسیار مفید باشد.

۶. کاهش یا افزایش ضربان قلب هر ۲ می‌توانند خطرناک باشند

اگر ضربان قلب شما در حالت استراحت بالاتر یا کمتر از محدوده توصیه شده است، احتمالاً مشکل اساسی دارید. افزایش ضربان قلب بیش از 100 ضربه در دقیقه “تاکی کاردی” (Tachycardia) و کاهش آن به کمتر از 60 ضربه در دقیقه “برادی کاردی”(Bradycardia) نامیده می شود.

تاکی کاردی در کودکان و زنان شایع تر است. دلایل اصلی این وضعیت عبارتند از: استرس، سیگار کشیدن و نوشیدن الکل، قهوه یا سایر نوشیدنی های کافئین دار. برادی کاردی اغلب به دلیل عفونت، کم کاری تیروئید، عدم تعادل شیمیایی خون، مشکلات تنفسی در خواب (آپنه انسدادی خواب) یا بیماری های التهابی مانند لوپوس ایجاد می شود. مشکلات مربوط به رشد قلب در دوران داخل رحمی نیز می تواند در بروز آن نقش داشته باشد.

به یاد داشته باشید که در ورزشکاران حرفه ای، ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت می تواند زیر 60 ضربه در دقیقه و حتی زیر 40 ضربه در دقیقه باشد. با این حال، برای دیگران، این تعداد به طرز خطرناکی کم است.

۷. راه‎‌های مختلفی برای کاهش ضربان قلب وجود دارد

در بسیاری از موارد، آرامش به کاهش ضربان قلب کمک می کند. پس بنشینید، یک لیوان آب بنوشید یا چند نفس عمیق بکشید. سبک زندگی سالم شامل 30 دقیقه ورزش در روز، خوردن غذاهای مغذی، تحفظ تناسب اندام، کاهش مصرف کافئین و اجتناب از سیگار و الکل نیز کمک کننده است. همچنین می توانید مدیتیشن، یوگا و تای چی را برای مدیریت استرس امتحان کنید. اگر این راه حل ها جواب نداد، برای تعیین علت تپش قلب به پزشک مراجعه کنید.

کلام پایانی

اگر ضربان قلب شما در حالت استراحت نامنظم است یا به طور مداوم بیش از حد بالا یا خیلی پایین است، با پزشک خود صحبت کنید. همچنین حداقل سالی یک بار برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. هر بار که معاینه می‌شوید، پزشک ممکن است ضربان قلب شما را بسته به شرایط شما بررسی کند. اندازه گیری ضربان قلب یک راه آسان برای تشخیص به موقع بسیاری از بیماری ها است.

Rate this post
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *