تیزرینگ
تیزرینگ
فواید کمک به دیگران برای سلامتی جسم و روان

فواید کمک به دیگران برای سلامتی جسم و روان

فواید کمک به دیگران برای سلامتی جسم و روان

کمک به دیگران امری پسندیده است که قرن هاست در ادبیات آموزشی و دینی و آداب و رسوم ما توصیه شده و بسیاری از فواید معنوی آن گفته اند، اما آیا کمک کردن فواید دیگری هم دارد؟ علم همچنین ثابت کرده است که کمک کردن فواید ملموس و قابل اندازه گیری برای بدن ما دارد. در این مقاله با مروری بر مطالعات متعدد، فواید کمک به دیگران برای سلامت جسمی و روانی خود را بیان می کنیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

روانشناسی کمک به دیگران

چرا به دیگران کمک می کنیم؟ پاسخ به این سوال بسته به تعداد افرادی که این کار را انجام می دهند ممکن است متفاوت باشد. با این حال، روانشناسی پاسخ جامعی به این موضوع دارد. ما به دو دلیل تمایل داریم به دیگران کمک کنیم. اولی مربوط به حس خوبی است که در ما ایجاد می شود. با کمک دیگران، بخشی از مغز ما که مسئول شادی و پاداش است فعال تر می شود. پس ما به دیگران کمک می‌کنیم تا احساس شادی و رضایت درونی پیدا کنیم. اما کسانی هم هستند که با ازخودگذشتگی فراوان به دیگران کمک می‌کنند. مثلا کسانی که عضوی از بدن خود را به دیگری اهدا می‌کنند. آیا آنها نیز صرفا برای رضایت درونی چنین می‌کنند؟ محققان علوم روان و اعصاب می‌گویند شاید آنها به دلیل حساسیت بیشتری که به درد و رنج دارند، به این کار سوق پیدا می‌کنند.

دلیل کمک به دیگران هرچه که باشد، بیشتر مزایای آن قطعی و قابل اندازه گیری است.

فواید کمک به دیگران برای سلامت جسم و روان

فواید کمک به دیگران برای سلامت جسم و روان 2

۱. کاهش فشار خون

سخاوتمند بودن و کمک به دیگران واقعا برای سلامت قلب ما مفید است. طبق تحقیقات، کمک به دیگران باعث کاهش فشار خون می شود. تاثیر این کاهش به اندازه مصرف غذاهای سالم و ورزش است.

۲. افزایش طول عمر

یکی از رازهای طول عمر کمک به دیگران است. از طریق سال ها مطالعه راز طول عمر انسان، محققان دریافتند که اتصال هر یک از ما به شبکه ای از دوستان و آشنایان می تواند طول عمر ما را افزایش دهد. ما موجوداتی اجتماعی هستیم و نمی توانیم برای مدت طولانی تنها زندگی کنیم.

۳. کاهش التهاب مزمن

التهاب مزمن یکی از عوارض مرتبط با بسیاری از بیماری های خطرناک است. هنگامی که بیمار هستیم، بدن ما برای مبارزه با ویروس ها و باکتری ها به مقداری التهاب نیاز دارد، اما زمانی که بیمار نیستیم، التهاب مزمن می تواند روی ما تاثیر بگذارد. التهاب مزمن آنقدر جدی است که نیمی از مرگ و میرهای جهان را می توان به آن مرتبط دانست.

طبق تحقیقات، کمک به دیگران و شرکت در فعالیت های داوطلبانه می تواند تا حدودی این التهاب را کاهش دهد. محققان داده های هزار فرد میانسال را در دو گروه تجزیه و تحلیل کردند. گروه اول پرسشنامه ای را در مورد میزان کمک به دیگران و داوطلب شدن تکمیل کردند. گروه دوم همچنین پرسشنامه رسمی تری حاوی عبارات مثبت مانند “من به خیریه کمک می کنم” را تکمیل کردند. در هر دو گروه، کسانی که سابقه کار خیریه و داوطلبانه داشتند، سطح التهاب کمتری در بدن خود داشتند.

تحقیقات دیگری نیز به نتایج مشابهی رسیده‌اند. مثلا در سال ۲۰۲۲، به ۶۳ نفر گفته شد که ۴ هفته تصادفی و هرگاه که ممکن بود به دیگران کمک کنند. به گروه دوم گفته شد که تنها بر خودمراقبتی تمرکز کنند. گروه سومی نیز به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته و از آنها خواسته شد تا بدون تمرکز بر کاری خاص، روز خود را طی کنند. نتیجه آن بود که گروه اول بیشترین میزان کاهش التهاب را پس از ۴ هفته داشتند. بنابراین واضح است که کمک‌کردن به دیگران چقدر بر سلامت جسم ما اثرگذار است.

۳. کاهش التهاب مزمن

۴. تقویت سیستم ایمنی

یکی دیگر از تاثیرات مهم کمک به دیگران، تقویت سیستم ایمنی است. مطالعات مختلف نشان داده است که افرادی که روابط اجتماعی قوی تری دارند، با دریافت واکسن، پادتن بیشتری تولید می کنند. آنها کمتر سرما می خورند و به طور کلی سیستم ایمنی قوی تری دارند.

۵. کاهش استرس

پستانداران، از جمله ما انسان‌ها، برای مقابله با استرس شیوه‌های مراقبتی اجتماعی را به کار می‌گیرند. نوازش‌کردن و نوازش‌شدن یکی از روش‌های معمول کاهش استرس در پستانداران است. وقتی ما به دیگران توجه می‌کنیم، بخشی از مغز که مسئول پاداش و شادی است فعال می‌شود. در مقابل بخش مربوط به ترس که با هورمون کورتیزول مرتبط است، خاموش می‌شود. محبت به عزیزان، کمک به دیگران و شرکت‌کردن در کارهای داوطلبانه سبب کاهش هورمون کورتیزول و درنتیجه کاهش استرس می‌شود.

۶. افزایش هورمون اندروفین

هورمون اندورفین تولید شده در مغز ما نقش مهمی در حفظ خلق و خوی ما دارد. این هورمون به ما اجازه نمی دهد به افسردگی بیفتیم. با کمک به دیگران و انجام کارهای خیریه، احساس خوبی که به ما دست می دهد منجر به تحریک قسمت های ترشح کننده این هورمون می شود. در نتیجه مقدار آن در بدن ما افزایش می یابد.

پیامدهای زیادی‌روی در کمک به دیگران

کمک به دیگران فواید زیادی دارد، اما مانند هر کار خوب، باید آن را در حد اعتدال انجام دهیم وگرنه نتیجه معکوس خواهد داشت. بر اساس تحقیقات، کسانی که بیشترین فداکاری را برای دیگران انجام می دهند، 63 درصد بیشتر از دیگران احتمال مرگ دارند. برای کمک به دیگران نباید از نیازهای خود غافل شویم. اینکه چقدر به دیگران کمک کنیم موضوعی است که بر اساس ترجیحات، زمان، پول و زمان ما تعیین می شود.به‌هرحال تا زمانی که خود را قربانی نکنیم، کمک به دیگران در کنار سایر عادت‌های سالم زندگی موجب بهبود سلامت جسم و روان ما می‌شود.

به صفحه اصلی تیزرینگ سر بزنید

Rate this post
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *