خواص پونه کوهی؛ محافظ تمام عیار سلامت بدن
پونه کوهی یکی از گیاهان معطری است که تقریباً همه سرآشپزها در سراسر جهان از آن برای پخت و پز استفاده می کنند. خواص پونه کوهی فراتر از ارائه عطر و طعم است و می تواند با باکتری ها مبارزه کند و التهابات مختلف را برطرف کند. طعم قوی همراه با این خواص پونه کوهی را به گیاهی لطیف اما همه کاره تبدیل کرده است. جالب است بدانید که مصرف روزانه یک قاشق چایخوری پونه کوهی خشک می تواند حدود 8 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین K را تامین کند.
در این مقاله از تیزرینگ می خواهیم خواص پونه کوهی را با هم بررسی کنیم تا اهمیت مصرف آن را درک کرده و از این گیاه معطر در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنید. فقط به یاد داشته باشید که قبل از مصرف این گیاه به عنوان دارو و برای بهره مندی از خواص آن باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
۱. سرشار از آنتیاکسیدان
یکی از مهمترین خواص پونه کوهی وجود مقدار زیادی آنتی اکسیدان در آن است. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که با رادیکال های آزاد در بدن مبارزه می کنند و از آسیب رساندن به سلول های بدن جلوگیری می کنند. در نتیجه مصرف این گیاه ممکن است در پیشگیری از سرطان و بیماری های قلبی موثر باشد.
آزمایش های انجام شده با این گیاه نشان داده است که علاوه بر پونه کوهی تازه و خشک، روغن و اسانس آن نیز سرشار از آنتی اکسیدان است. استفاده از این گیاه به عنوان یک سبزی خشک خانگی می تواند به شما کمک کند تا این آنتی اکسیدان ها را وارد بدن خود کنید.
۲. مبارزه با باکتریها
پونه حاوی ترکیبات خاص ضدباکتریایی است که میتواند به بدن در مبارزه با باکتریها کمک کند. در مطالعهای که روی اسانس پونهی کوهی انجام شد مشخص شد که در جلوگیری از رشد اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا، دو سویهی باکتری عفونتزا، کاملا موثر است.
همچنین در مطالعهای دیگر مشخص شده است این موضوع از خواص پونه خشک و تازه هم هست و حتما نباید از اسانس آن استفاده کرد. دانشمندان با بررسی خواص ضد میکروبی پونه کوهی، مریم گلی و آویشن متوجه شدهاند که پونه بعد از آویشن یکی از موصرترین اسانسها در برابر باکتریها را دارد.
۳. خواص ضد سرطانی
همانطور که گفتیم پونه کوهی سرشار از آنتی اکسیدان است و می تواند از بدن در برابر سرطان محافظت کند. مطالعات مختلف نشان داده است که پونه کوهی می تواند نقش موثری در تخریب سلول های سرطانی داشته باشد. محققان همچنین توانسته اند سرطان روده بزرگ انسان را با عصاره پونه کوهی در آزمایشگاه درمان کنند. البته تایید این خاصیت پونه کوهی نیاز به آزمایش بیشتری دارد.
۴. کاهش عفونت ویروسی
خواص پونه برای عفونت یک امر ثابت شده در طب سنتی است. بپونه میتواند از بدن در برابر برخی ویروسها محافظت کند. کارواکرول و تیمول دو ترکیب موجود در پونهی کوهی هستند که با خواص ضد ویروسی آن کاملا ارتباط دارند. در مطالعهای مشخص شد که کارواکرول در شرایط آزمایشگاهی توانسته نورویروس، که عامل ایجاد اسهال، حالت تهوع و درد معده است، را بعد از حدود ۱ ساعت از بین ببرد.
در مطالعهی دیگری هم مشاهده شده است که تیمول و کارواکرول تا ۹۰% از ویروس هرپس سیمپلکس (عامل تبخال) را غیرفعال کند. این نتایج دانشمندان باعث امیدوری دانشمندان در دستیابی به دارویی موثر برای عفونتهای ویروسی شده است. پس شاید بتوان گفت که با نوشیدن یک فنجان دمنوش پونه میتوانید از خواص چای پونه برای کاهش یا از بین بردن تبخال استفاده کنید.
۵. کاهش التهاب
التهاب پاسخ ایمنی طبیعی بدن به بیماری یا آسیب است. با این حال، التهاب مزمن می تواند به مرور زمان باعث بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت و خودایمنی شود. پونه کوهی که سرشار از آنتی اکسیدان است می تواند نقش موثری در خنثی سازی رادیکال های آزاد و کاهش التهاب داشته باشد.
همچنین ترکیباتی مانند کارواکرول که در پونه کوهی وجود دارد، ممکن است خواص ضد التهابی داشته باشند. در مطالعه ای که بر روی موش ها انجام شد، مشاهده شد که تورم پنجه موش ها پس از مصرف کارواکرول 57 درصد کاهش یافت. همچنین مخلوطی از اسانس آویشن و پونه کوهی در کاهش التهاب کولیت (یا کولون) در موش ها موثر بود.
۶. امکان مصرف آسان
شاید بگویید امکان استفاده آسان نمیتواند از خواص پونه باشد اما سخت در اشتباه هستید. یکی از مهمترین مزایای یک گیاه دارویی امکان استفاده از آن به هر شکل و روشی است چون مجبور به تحمل طعم تلخ یا تند آن نیستید و به راحتی میتوانید آن را مصرف کنید.
پونه کوهی معمولا به عنوان یکی از گیاهان معطر پیتزا یا ماکارونی استفاده می شود، اما می توانید از آن در تهیه انواع غذاها از سالاد و سوپ گرفته تا خورش استفاده کنید. افزودن آن به سس پستو، سس سالاد یا سس گوشت می تواند غذای غنی تری به شما بدهد. بنابراین، همین امروز این گیاه خاص را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
مرور کلی
بهره بردن از خواص پونه کوهی اصلا کار سختی نیست. با مصرف دمنوش پونه کوهی یا استفاده از برگ های خشک آن به عنوان ادویه می توانید به راحتی از تمام فواید سلامتی این گیاه بهره مند شوید. خواص پونه کوهی پخته شده با پونه کوهی خشک که به غذاها اضافه می شود، تفاوتی ندارد.